Περιοδικό Κορφές
Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2018

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή θέμα που θα θέλατε να επισημάνετε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον σύλλογο.

Φιλαδελφείας 126, 13673
email: eosa@otenet.gr
τηλ: 210 2461528, 2404100
Fax: 210 2469777

Facebook & Twitter

 

 

 

 

Εγγραφή Μέλους

Αν επιθυμείτε να γραφτείτε μέλος στο σύλλογο τότε "κατεβάστε" και συμπληρώστε την αντίστοιχη αίτηση.

Καταστατικό

Διαβάστε το καταστατικό του συλλόγου.

English Page

Foreign visitors could visit the english page

Πρόγνωση καιρού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΟΣ Αχαρνών

  • Διοικητικό Συμβούλιο
  • Ιστορικό
  • Σημαντικότερες δραστηριότητες

 

 

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών, ιδρύθηκε το 1976 από μιά ομάδα ονειροπόλων και αποφασισμένων ανθρώπων, που πίστευαν στην ανάγκη ανάπτυξης μιάς αρμονικής σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο, το βουνό και την φύση.
Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, χρόνια προσπάθειας και κόπων, χρόνια με χαρές και επιτυχίες, χρόνια με απογοητεύσεις και πείσμα. Πολλοί πέρασαν την πόρτα του συλλόγου και έγιναν σταθεροί φίλοι μας, γίναμε μια παρέα με κοινά όνειρα, κοινούς αγώνες και κοινές χαρές.
Πολλά έγιναν στα χρόνια αυτά, τόσα που μας γεμίζουν ενθουσιασμό και πίστη ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα...

Στο κέντρο των σκέψεων και επιθυμιών μας, βρίσκεται πάντα η επιθυμία να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε και να εκπαιδεύσουμε, όλους εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν την ορεινή φύση και τους ανθρώπους της.
Βασική φιλοσοφία του Ε.Ο.Σ Αχαρνών είναι η ανάπτυξη της ορειβασίας, του ορεινού τουρισμού και η προστασία του ορεινού περιβάλλοντος της χώρας μας. Είναι αντίθετος σε κάθε σκέψη για εντατική ή κερδοσκοπική τουριστική ανάπτυξη των Ελληνικών βουνών, που θα τα οδηγήσει στη θλιβερή κατάσταση των "αναπτυχθέντων" παραθαλασσίων περιοχών. Οι έννοιες και οι ιδέες της αειφόρου ανάπτυξης ταιριάζουν περισσότερο στο βουνό και εκφράζουν απόλυτα τους ανθρώπους του.
Επιδιώκουμε να μεταφέρουμε το αισιόδοξο και αγωνιστικό ορειβατικό πνεύμα σε όλες τις πόλεις και τα χωριά, για να αντλήσει η νέα γενιά "βουνίσιες" σωματικές και ψυχικές δυνάμεις γιατί "τα βουνά μονάχα παλικάρια γενούν. Ποτέ δούλους"!

Εάν λοιπόν έχετε και εσείς τα ίδια ενδιαφέροντα, γραφτείτε μέλη στον Ε.Ο.Σ. Αχαρνών, ή στους κατά τόπους Συλλόγους, ή δημιουργείστε νέους!
Δραστηριοποιηθείτε για να νιώσετε καινούργιες χαρές!

Οι Κορφές είναι δικές σας!

Το Δ.Σ. του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 1976: Εκδίδεται το πρώτο διμηνιαίο δελτίο του συλλόγου, δωδεκασέλιδο και ασπρόμαυρο.
1977 Ιδρύεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών
1977 Ιδρύεται και λειτουργεί το τμήμα Σκάκι
1978 Το διμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο βελτιώνεται. Γίνεται μηνιαίο περιοδικό, έγχρωμο με 32 σελίδες και παίρνει το όνομα "ΚΟΡΦΕΣ". Σκοπός του η υποστήριξη της ανάπτυξης του ορεινού αθλητισμού, η δραστηριοποίηση σε αθλητικά και κοινωνικά θέματα όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων και η ανάπτυξη προβληματισμού για την προστασία του ορεινού περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξής του.
1980 Ίδρυση και λειτουργία σχολών χιονοδρομίας για μικρούς και μεγάλους. Σκοπός η σωστή και οικονομική εκμάθηση όλων των μορφών χιονοδρομίας σε όσους το επιθυμούν.
1981 Κατασκευή του πρώτου Καταφυγίου του συλλόγου στην κορυφή "ΦΛΑΜΠΟΥΡΙ" της Πάρνηθας.
1983 - Άνοιξη Ξεκινά ως νέα πολιτιστική και ανθρωπιστική δραστηριότητα το ¨Πανηγύρι της Ανθρωπιάς¨, μια διήμερη γιορτή στο βουνό, κατά τη διάρκεια της οποίας ορειβάτες δίνουν αίμα για τα παιδιά που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία.
1983 - Φθινόπωρο Καθιερώνεται ο ¨Γύρος της Πάρνηθας¨, ένας αγώνας δρόμου μέσα στο δάσος της Πάρνηθας, 16 χιλιομέτρων για άτομα άνω των 15 ετών και 4 χιλιομέτρων για τους μικρούς αθλητές.
1984 Καθιέρωση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα ¨Τα ελληνικά βουνά. Άνθρωποι και φύση¨. Ο Διαγωνισμός επαναλαμβάνεται κάθε τριετία. Κατά την διάρκεια της απονομής των βραβείων γίνεται ειδική τελετή στην οποία τιμώνται βετεράνοι ορειβάτες και όσοι συνέβαλαν στην προώθηση του ορεινού αθλητισμού.
1984 Το περιοδικό του Συλλόγου μεγαλώνει καθ' ύψος και πλάτος και γίνεται 60σέλιδο με πολλές έγχρωμες σελίδες. Αποκτά παγκόσμια ακτινοβολία με συνδρομητές σε πολλές χώρες. Για υποστήριξη των Ελλήνων αλλά και των ξένων φίλων του βουνού, το περιοδικό δημιούργησε ειδικό τμήμα έκδοσης λεπτομερών ορειβατικών χαρτών των ελληνικών βουνών στα Ελληνικά, τα Αγγλικά και Γερμανικά.
1986 Ολοκληρώνεται στο Φλαμπούρι της Πάρνηθας η κατασκευή του δευτέρου μεγαλύτερου Καταφυγίου που χρησιμοποιείται τόσο από ορειβάτες, όσο και από νέους που θέλουν να περάσουν κάποιες μέρες στο βουνό ασχολούμενοι με ορειβασία και άλλα αθλήματα.
1987 Ίδρυση και έναρξη λειτουργίας των Σχολών Βουνού για μικρούς και μεγάλους. Σκοπός των σχολών αυτών είναι η έγκυρη και οικονομική εκμάθηση όλων των μορφών ορεινού αθλητισμού. Οι σχολές έχουν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό μαθητών.
1988 Τοποθέτηση ηλιακών φωτοκυψέλων στο καταφύγιο Φλαμπούρι για ενίσχυση της ενεργειακής αυτοδυναμίας του.
1990 Αγορά οικοπέδου 1700 τετραγωνικών μέτρων για την ανέγερση Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου του συλλόγου.
1992 Ίδρυση και έναρξη λειτουργίας Παιδικών Κατασκηνώσεων Βουνού. Με τη δραστηριότητα αυτή ο σύλλογος προσπαθεί να δυναμώσει τα παιδιά, σωματικά και ψυχικά και να συμβάλλει στην υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών, που θέλουν να γνωρίσουν το βουνό μέσα από το θεσμό της κατασκήνωσης.
1993,1994 Συμμετοχή στο πρόγραμμα Youth for Europe σε πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με την Αγγλία. Με την συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό, υποστηρίχθηκε ένας αριθμός νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον ορεινό αθλητισμό.
1995 Υλοποίηση καινοτομικού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου με θέμα "Σύμβουλοι προστασίας και Ανάπτυξης Ορεινού Περιβάλλοντος". Στόχος του προγράμματος αυτού ήταν η επαγγελματική κατάρτιση νέων που επιθυμούν να οργανώσουν ή να συμμετάσχουν σε επαγγελματικές δραστηριότητες στο βουνό, με τρόπο που όχι μόνο δεν θα βλάψει το ορεινό περιβάλλον αλλά να μπορέσουν να λειτουργήσουν και σαν σύμβουλοι προστασίας του.
1995 Ολοκληρώνεται η ανέγερση του κυρίως τμήματος του ιδιόκτητου Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου του συλλόγου.
1996 Υλοποίηση εγκριθέντος διακρατικού προγράμματος στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΥΡΑΘΛΟΝ. Στόχος του προγράμματος ήταν η προώθηση του ορεινού αθλητισμού στους νέους και η προστασία του ορεινού περιβάλλοντος. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν φορείς από την Αυστρία, την Ιταλία, την Αγγλία και τη Σουηδία.
1997 Αγορά οικοπέδου 400τ.μ. για αθλοπαιδιές.
Από το 1976 ως σήμερα Ο σύλλογος οργανώνει 2 ή 3 φορές το μήνα αναβάσεις σε διάφορα βουνά της Ελλάδος ή του εξωτερικού. Αναβάσεις έχουν γίνει σε μερικά από τα υψηλότερα βουνά στον κόσμο όπως Άλπεις (από Αυστρία, Ιταλία, Ελβετία και Γαλλία), Πυρηναία (από Ισπανία), Καρπάθια (Ρουμανία), Ιμαλάια (από Νεπάλ), Κιλιμάντζαρο (από Τανζανία), Σιπχάν (από Τουρκία), κλπ. Συμμετέχει και υποστηρίζει δραστηριότητες που οργανώνονται από άλλους συλλόγους, φορείς ή και άτομα εφόσον περιλαμβάνονται στους σκοπούς του.