Περιοδικό Κορφές
Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2018

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή θέμα που θα θέλατε να επισημάνετε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον σύλλογο.

Φιλαδελφείας 126, 13673
email: eosa@otenet.gr
τηλ: 210 2461528, 2404100
Fax: 210 2469777

Facebook & Twitter

 

 

 

 

Εγγραφή Μέλους

Αν επιθυμείτε να γραφτείτε μέλος στο σύλλογο τότε "κατεβάστε" και συμπληρώστε την αντίστοιχη αίτηση.

Καταστατικό

Διαβάστε το καταστατικό του συλλόγου.

English Page

Foreign visitors could visit the english page

Πρόγνωση καιρού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οικολογικά θέματα

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008
"Όχι" στο προεδρικό διάταγμα για την Πάρνηθα

Φραγμό στο Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ που καθορίζει εκ νέου τις ζώνες προστασίας στην Πάρνηθα, έτσι ώστε να μη γίνουν πραγματικότητα «τα σχέδια τσιμεντοποίησης του μεγαλύτερου βουνού της Αττικής», προτίθεται να θέσει η νομαρχία ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το βράδυ της Δευτέρας το οικείο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Ο νομάρχης κ. Λ. Κουρής έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι το σχέδιο τροποποίησης του ΠΔ καταρτίστηκε χωρίς τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αγνοώντας πλήρως και τη σχετική απόφαση της νομαρχίας ανατολικής Αττικής (από τον Νοέμβριο του 2004), βάσει της οποίας είχε απορριφθεί το σχέδιο εγκατάστασης της Τεχνόπολης- Ακρόπολης σε περιοχή της Πάρνηθας- σχέδιο που προέβλεπε την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων επιφάνειας 110.000 τ.μ. «Οι κάτοικοι των όμορων δήμων έχουν ευαισθητοποιηθεί προκειμένου να μπει φραγμός στα σχέδια τσιμεντοποίησης του μεγαλύτερου βουνού της Αττικής» τόνισε από την πλευρά του ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Ν. Στεφανίδης, ο οποίος εισηγήθηκε και το θέμα. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ανανέωσε την απόφαση απόρριψης του εν λόγω σχεδίου, ενώ δεσμεύθηκε να συζητήσει ξανά το όλο ζήτημα μόλις δημοσιοποιηθεί η επεξεργασία του Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008
Λίμνη Μουτσάλια, Γράμμος

Από τον αναγνώστη μας Δημήτρη Σωτηρόπουλο πήραμε την πιο κάτω επιστολή την οποία δημοσιεύουμε με ερώτηση προς το αρμόδιο δασαρχείο και τον πρόεδρο της κοινότητας Αετομηλίτσας κύριο Νιτσάκο Χρήστο εαν γνωρίζουν την χρησιμότητα των εκτελούμενων έργων και το μέγεθος της οικολογικης καταστροφής.

Προ εβδομάδος σε πεζοπορία στις Αρρένες του Γράμμου, διαπιστώσαμε τα εξής θλιβερά τεκτενόμενα:
Μηχάνημα (σπαστήρας) τεμάχιζε πέτρες γύρω από τη λίμνη Μουτσάλια. Τις τεμαχισμένες πέτρες τοποθετούσε συνεργείο στο πρανές που βρίσκεται στη δυτική μεριά της λίμνης στο όριο της εποχιακής μικρότερης λίμνης ακριβώς πάνω από το μικρό ρυάκι που τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη λίμνη κατασκευάζοντας πέτρινο δρόμο πλάτους 2-3 μέτρων και μήκους περίπου 20. Εκτός απο την απουσία κάθε λογικής στο συγκεκριμένο έργο, το θλιβερό είναι οτι καταστράφηκε η ροή στο ρυάκι που τροφοδοτεί τη λίμνη, πράγμα που το αναγνώρισε ακόμα και ο επιβλέπων του εκεί υπάρχοντος συνεργείου.
Η περιοχή είναι εξαιρετικού κάλους και το μέγεθός της είναι μικρό και κάθε παρέμβαση έχει απόλυτα μη αναστρέψιμο καταστροφικό αποτέλεσμα.
Ευελπιστώ στην παρέμβασή σας.

Ευχαριστώ, Δημήτρης Σωτηρόπουλος

 

Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Δ/νση Προγραμματισμού και ανάπτυξης λάβαμε την πιο κάτω επιστολή σαν απάντηση στην επιστολή του κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλου, την οποία και δημοσιεύουμε.

Σχετικά με την παρέμβαση που κάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς στις Αρρένες του Γράμμου σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Αρχικά στις Αρρένες υπήρχαν δυο λίμνες οι λεγόμενες Μουτσάλια. Πριν χρόνια έγινε μια ατυχής παρέμβαση (για λόγους υδροδότησης) με αποτέλεσμα να αποξηραθεί η επάνω λίμνη και να γίνουν κάποιες τσιμεντένιες κατασκευές που δεν ταιριάζουν στο περιβάλλον.
Σήμερα λοιπόν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς θέλοντας να επαναφέρει το αρχικό περιβάλλον στην περιοχή κάνει μια παρέμβαση, σε συνεργασία και συμφωνία με εγκεκριμένες φιλoπεριβαλλοντικές οργανώσεις, μέσω της οποίας θα επαναπλημμυρίσει η επάνω λίμνη.
Αυτό που περιγράφει ο αναγνώστης σας Δ. Σωτηρόπουλος ως πέτρινο δρόμο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μικρό πέτρινο φράγμα με υλικά της περιοχής, για να βοηθήσει στον επαναπλημμυρισμό της επάνω λίμνης και βεβαίως να αφήνει μετά τη ροή του νερού και προς την κάτω λίμνη, έτσι ώστε να επανέλθει το φυσικό περιβάλλον στη προηγούμενη μορφή του (όπως ήταν πάντα).
Όσοι ζούμε στη πανέμορφη περιοχή μας, το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι να διατηρήσουμε το φυσικό μας περιβάλλον, αλώβητο.
Ευχαριστούμε όσους έρχονται και χαίρονται αυτό το περιβάλλον.
Καλοδεχόμαστε τις απόψεις και την κριτική τους, φθάνει όμως να είναι τεκμηριωμένες; ύστερα από σωστή πληροφόρηση.

Με τιμή

Πασχάλης Οικoνομίδης
Διευθυντής Διεύθυνσης Προγραμματισμού