Περιοδικό Κορφές
Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2018

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή θέμα που θα θέλατε να επισημάνετε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον σύλλογο.

Φιλαδελφείας 126, 13673
email: eosa@otenet.gr
τηλ: 210 2461528, 2404100
Fax: 210 2469777

Facebook & Twitter

 

 

 

 

Εγγραφή Μέλους

Αν επιθυμείτε να γραφτείτε μέλος στο σύλλογο τότε "κατεβάστε" και συμπληρώστε την αντίστοιχη αίτηση.

Καταστατικό

Διαβάστε το καταστατικό του συλλόγου.

English Page

Foreign visitors could visit the english page

Πρόγνωση καιρού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολή αναρρίχησης βράχου

 • Πληροφορίες
 • Αρχαρίων
 • Μέσου επιπέδου
 • Εκπαιδευτές
 • Αιτήσεις

Μέσα από τις πρωτοποριακές σχολές του Ελληνικού ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών που διοργανώνονται σε συνεργασία με τον Άρη Θεοδωρόπουλο από το 1989, έχουν "βγει" δεκάδες νέοι αναρριχητές που χαίρονται με ασφάλεια την αναρρίχηση.
Δεν χρειάζεται να αγοράσετε τον αναρριχητικό εξοπλισμό, τον οποίο σας παρέχει η σχολή για όλη τη διάρκειά της. Μέσα από τις διαδικασίες της σχολής θα γνωρίσετε τον εξοπλισμό και τη χρήση του και τις βασικές αναρριχητικές τεχνικές για το σκαρφάλωμα και την ασφάλιση. Τα μαθήματα βασίζονται στα Γαλλικά πρότυπα, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και στην απόλαυση της ελεύθερης αναρρίχησης.
Η διάρκεια των μαθημάτων είναι 5 Σαββατοκύριακα και προαιρετικά τα απογεύματα από τις ενδιάμεσες Τετάρτες.

Τι είναι η αναρρίχηση

Η αναρρίχηση, είναι ένα ξεχωριστό, απαιτητικό άθλημα που διεξάγεται κυρίως στη φύση και μας φέρνει σε απευθείας επαφή μαζί της. Είναι η προώθηση πάνω στο βράχο χρησιμοποιώντας μόνο το ανάγλυφο του δηλ. τις τυχαίες εσοχές και προεξοχές του για την ανάβαση μας (free climbing). Φυσικά υπάρχουν ασφάλειες, σχοινιά κτλ. αλλά αυτά χρειάζονται όχι για την προώθηση μας μα για να αποσοβήσουν το ατύχημα σε ενδεχόμενη πτώση. Πολλοί παρομοιάζουν την αναρρίχηση με έναν ιδιόμορφο χορό σε κάθετο επίπεδο, με πλαστικές εναέριες κινήσεις.

Τι μας προσφέρει η αναρρίχηση

•  Η αναρρίχηση είναι δύσκολη και μερικές φορές επικίνδυνη. Αν είναι έτσι, γιατί σκαρφαλώνουμε;
•  Ένας κάθετος βράχος συμβολίζει την πρόκληση. Η κορυφή συμβολίζει το επίτευγμα. Η αναρρίχηση μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα κύκλο προσωπικής ανταμοιβής, μια μοναδική αίσθηση περιπέτειας και ελευθερίας, μια πηγή ικανοποίησης στην οποία μπορούμε να επιστρέφουμε ξανά και ξανά. 
•  H αναρρίχηση είναι ένας τρόπος ζωής, ένα είδος καλλιτεχνικής έκφρασης, μια στάση απέναντι στα πράγματα:  Αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, αναζητώντας το πιάσιμο που δεν φαίνεται μα είναι σίγουρα εκεί. Η ζωή κόντρα στα δύσκολα, τα φαινομενικά αδύνατα, κυνηγώντας την ένταση, το απρόοπτο.
•  Είναι δεδομένο πως στην αναρρίχηση εμπεριέχεται ένα ποσοστό κινδύνου. Αντί όμως να μας αποδιώχνει, η αίσθηση του κινδύνου είναι ένα από τα συν της αναρρίχησης.  Μας κάνει και νιώθουμε ζωντανοί, όπως όταν οι μακρινοί μας πρόγονοι διακινδύνευαν κυνηγώντας άγρια θηρία ή όπως όταν οι εξερευνητές πρωτοπατούσαν νέες άγνωστες ηπείρους…   Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος στην αναρρίχηση μπορεί να μειωθεί σε όποιο επίπεδο επιθυμούμε. Μπορούμε για παράδειγμα να σκαρφαλώνουμε μόνο με ασφάλιση από πάνω και με την επιτήρηση έμπειρων εκπαιδευτών ή οδηγών.
• Ένα από τα σημαντικότερα θέλγητρα της αναρρίχησης είναι η πρόκληση του βράχου, για μια αναμέτρηση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Οι αναρριχητικές διαδρομές βαθμολογούνται με μια κλίμακα δυσκολίας η οποία μας παρέχει τη δυνατότητα να διαπιστώνουμε άμεσα την πρόοδό μας και να επιζητούμε νέες δυσκολότερες προκλήσεις μέσα από μια διαρκή διαδικασία προσωπικής αναζήτησης και βελτίωσης των δεξιοτήτων μας.
• Πέρα βέβαια από τις προσωπικές επιδιώξεις, η αναρρίχηση είναι ένα ιδιαίτερα κοινωνικό άθλημα. Από τον σχοινοσύντροφό μας κρέμεται η ζωή μας και πέρα από την αλληλεγγύη και την άριστη συνεργασία, μέσα από τη διαδικασία της αναρρίχησης συνήθως αναπτύσσονται ιδιαίτερα ισχυροί δεσμοί φιλίας.
• Η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος. Η φύση είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης, σε κλίμακες που κυμαίνονται από οροσειρές και το πιο μικρό άνθος. Η αναρρίχηση διεξάγεται κυρίως στη φύση και μας φέρνει σε απευθείας επαφή μαζί της, κάτι που έχουμε μεγάλη ανάγκη, ιδιαίτερα μάλιστα οι αλλοτριωμένοι κάτοικοι της πόλης.

Ποιος είναι ο στόχος της σχολής

Η σχολή πρώτα από όλα παρέχει τις αναγκαίες γνώσεις για την ασφαλή και αυτόνομη (χωρίς την επίβλεψη εκπαιδευτών)  ενασχόληση με το άθλημα της αναρρίχησης. Παράλληλα επικεντρώνεται στη βελτίωση της τεχνικής, την διεύρυνση του ρεπερτορίου των κινήσεων και την επίτευξη υψηλότερων βαθμών δυσκολίας.

Η ασφάλεια στην αναρρίχηση

Να είστε σχολαστικοί και προσεκτικοί σχετικά με τις πρακτικές και τους κανόνες ασφάλειας στην αναρρίχηση. Μην διστάζετε να πείτε τις απορίες σας στους εκπαιδευτές. Διευρύνετε τις εμπειρίες και τις γνώσεις σας. Πειραματιστείτε, σκαρφαλώστε εκπαιδευτικές διαδρομές, μελετήστε περισσότερο τα ειδικά τεχνικά εγχειρίδια για την αναρρίχηση και τους κινδύνους της. Θα εκπλαγείτε ανακαλύπτοντας τόσα πολλά «έξυπνα κόλπα», οδηγίες ασφάλισης και χρήσιμες τεχνικές... Οι οποίες είναι τελικά απαραίτητες για μια αυτόνομη και υπεύθυνη προσέγγιση της ορθοπλαγιάς. Και θυμηθείτε: ασφάλεια δεν είναι ξερές γνώσεις. Η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα τρόπος σκέψης, μια δυναμική στάση επαγρύπνησης.
Ανακαλύψτε τη μαγεία των βράχων!

Η σχολή απευθύνεται σε έμπειρους;

Για τη συμμετοχή στη σχολή δεν απαιτείται καμιά προηγούμενη σχετική εμπειρία παρά ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και αγάπη για τη φύση, την περιπέτεια και τον αθλητισμό.

Χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός;

Παρέχεται όλος ο ειδικός εξοπλισμός, όπως σχοινιά, μποντριέ, κράνη, καραμπίνερ, σετάκια, καρύδια κτλ. Θα χρειαστεί να αγοράσετε μόνο τα ειδικά παπούτσια αναρρίχησης τα οποία πρέπει να είναι απόλυτα εφαρμοστά, συνήθως ένα νούμερο πιο μικρά από το κανονικό μας. Επίσημος χορηγός της σχολής είναι η εταιρία Polo.

Οι αναρριχήσεις της σχολής είναι δύσκολες και επικίνδυνες;

Η δυσκολία των διαδρομών είναι πάντα σχετική για τον καθένα, ανάλογα με τις αθλητικές του ικανότητες. Κατά τη διεξαγωγή της σχολής δημιουργούνται σχετικά ομοιογενείς ομάδες εκπαιδευόμενων.
Οι πιθανότητες ατυχήματος είναι ελάχιστες όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Και η σχολή πρώτα πολλά προσπαθεί να σας εμπεδώσει την αναγκαιότητα της σχολαστικής τήρησης των κανόνων ασφαλείας. Στατιστικά, κινδυνεύετε πολύ περισσότερο κατά τη μετάβαση με το αυτοκίνητο στην ορθοπλαγιά παρά κατά τη διάρκεια της αναρρίχησης.

Πότε ξεκινάμε;

Η πρώτη εισαγωγική συνάντηση της σχολής θα γίνεται στα εντευκτήρια του ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ. Θα διεξαγεται προβολή διαφανειών από αναρρίχηση στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί αναφορά στον αναγκαίο εξοπλισμό και θα απαντηθούν τυχόν απορίες για την οργάνωση και το πρόγραμμα.

Γιατί να προτιμήσω τη σχολή του ΕΟΣ Αχαρνών;

Αυτό που πρέπει να αναζητήσετε είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης, η εκπαιδευτική εμπειρία και η διάθεση των εκπαιδευτών και φυσικά η παράδοση και η ιδίως η ασφάλεια.
H σχολή του ΕΟΣ Αχαρνών είναι ίσως η μόνη σχολή που δίνει την ύλη της σε βιβλίο (Αναρρίχηση αναλυτικός Οδηγός- δίδεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή επειδή η έντυπη έκδοση-2001- έχει εξαντληθεί. Αναμένεται βελτιωμένη επανέκδοση.) Επίσης είναι ίσως η μόνη σχολή που έχει ανοίξει και εξοπλίσει εκπαιδευτικές διαδρομές ειδικά για τη λειτουργία της (Αχαρνείς, Βαρυμπόμπη, Ναύπλιο, Βαράσοβα, Λαγκάδα, Μετέωρα, Κάλυμνος).

Σημειώνουμε πως όσοι παρακολουθήσουν με επιτυχία τη σχολή Αναρρίχησης του ΕΟΣ Αχαρνών θα λάβουν το δίπλωμα της Ομοσπονδίας Ορειβασίας- Αναρρίχησης το οποίο πιστοποιεί την γνώση τους στο αντικείμενο και είναι απαραίτητο για την μελλοντική συμμετοχή σε σχολές Μέσου επιπέδου και Βοηθών εκπαιδευτών της ΕΟΟΑ.

Μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις γίνονται με ιδιωτικά αυτοκίνητα, μεριμνώντας σχετικά για όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο. Οι αναχωρήσεις γίνονται Παρασκευή απόγευμα -βράδυ κατόπιν συνεννόησης. Στις εκδρομές μπορούν να συμμετέχουν και φίλοι των εκπαιδευομένων.

Διαμονή

Η διαμονή για τις εκδρομές εκτός Αθήνας, γίνεται είτε σε αντίσκηνα είτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Κανονισμοί

1. Η συμμετοχή στη Σχολή Αναρρίχησης ή Ορειβασίας απαιτεί ψυχική και σωματική υγεία καθώς και καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

2. Ο εκπαιδευόμενος είναι υποχρεωμένος να συμμορφώνεται με τις οδηγίες των εκπαιδευτών της σχολής. Ο υπεύθυνος της σχολής, Οδηγός Βουνού, Άρης Θεοδωρόπουλος, έχει το δικαίωμα να διακόψει την εκπαίδευση κάποιου συμμετέχοντα που δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες των εκπαιδευτών ή κατά την κρίση του η συμπεριφορά του, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ιδίου ή των υπόλοιπων.

3. Ανήλικος κατά το νόμο εκπαιδευόμενος δηλ. ηλικίας κάτω των 18 ετών πρέπει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του που θα επιτρέπει τη συμμετοχή του στη σχολή.

4. Η σχολή καλύπτει όλες τις ανάγκες των συμμετεχόντων σε αναρριχητικό εξοπλισμό εκτός των παπουτσιών αναρρίχησης.

5. Οι οργανωτές και οι εκπαιδευτές της σχολής ευθύνονται μόνο για την ποιότητα και την ασφάλεια που παρέχει ο εξοπλισμός, που χρησιμοποιείται κατά την εκπαίδευση, και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

6. Εάν παρά τις οδηγίες των εκπαιδευτών προκληθούν αδικαιολόγητες φθορές υλικών της σχολής, οι φθορές βαρύνουν τον εκπαιδευόμενο. Είναι προφανές ότι δεν επιβαρύνεται για τις φυσιολογικές φθορές των υλικών.

7. Είναι υποχρεωτική η ανελλιπής παρακολούθηση των εκδηλώσεων της σχολής. Ο υπεύθυνος της σχολής διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τη συμμετοχή κάποιου που απουσίασε αδικαιολόγητα χωρίς την υποχρέωση επιστροφής των διδάκτρων.

8. Τις Πέμπτες τα μαθήματα διεξάγονται απόγευμα ή βράδυ και η συμμετοχή είναι προαιρετική.

9. Η θεωρητική ύλη της σχολής, βιβλίο ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ, δίνεται σε -ηλεκτρονική μορφή. Με την ολοκληρωση της σχολής διεξάγεται γραπτό τεστ πολλαπλών επιλογών πάνω στη διδακτέα ύλη.

10. Το συνολικό κόστος των διδάκτρων της σχολής πρέπει να εξοφληθεί στην πρώτη συνάντηση της σχολής. Εξαιρέσεις γίνονται κατόπιν επικοινωνίας με τον υπεύθυνο εκπαιδευτή.

11. Για την εγγραφή στη σχολή χρειάζεται φωτοτυπία της αστυνομικής σας ταυτότητας και πιστοποιητικό καλής υγείας υπογεγραμμένο από παθολόγο ή καρδιολόγο Ιατρό.

Facebook - EOS Acharnon mountaineering and climbing school

Επισκεφτείτε τη σελίδα του group της σχολής στο facebook και διαβάστε για την «επιστημονική ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης της Σχολής» και την έκθεση του μικρού Γιαννάκη, «Πως πέρασα το Σαββατοκύριακο στα Βαρδούσια» κτλ.!
(χρειάζεται μια απλή εγγραφή πριν)

Photo gallery

Επίσης μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από παλιότερες αναβάσεις στη φωτο–θήκη του υπεύθυνου της σχολής:

ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Φιλαδελφείας 126, Αχαρνές, Τηλ. 210 2461528 , 210 2404100 FAX 210 2469777

Άρης Θεοδωρόπουλος, Διπλωματούχος Οδηγός Βουνού των ΕΟΟΑ/ΣΕΟΒ, Προπονητής Ορειβασίας Γ' Κατηγορίας ΕΟΟΑ/ΓΓΑ, Εκπαιδευτής Ορειβασίας ΕΟΟΑ. Τηλ. 6944-505279 aritheo@otenet.gr

 

 

 

Πρόγραμμα σχολής αναρρίχησης βράχου αρχαρίων
Φθινόπωρο 2018

Δευτέρα, 1/10/2018, 20.00, Αθλητικό Κέντρο ΕΟΣ Αχαρνών
Προκαταρκτική συνάντηση γνωριμίας, δανεισμός εξοπλισμού και ανάλυση του προγράμματος.

Τετάρτη 3/10/2018, Καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των Αιτήσεων συμμετοχής στη Σχολή (βλέπε tab «Αιτήσεις»)! 

6, 7/10/2018, 10.00, ΠΑΡΝΗΘΑ: Αχαρνείς (Φυλή)
Σάββατο και Κυριακή 10.00-18.00.
Επίδειξη αναρρίχησης, εξοπλισμός, ραπέλ, κόμποι. Προθέρμανση, ασφάλιση top-rope. Βελτίωση τεχνικής: Ισορροπία, χρήση χεριών και ποδιών στην αναρρίχηση (footwork), μετατόπιση σώματος, εξοικονόμηση δυνάμεων, χορογραφία των κινήσεων. Εισαγωγή στο bouldering (αναρρίχηση σε χαμηλά βράχια χωρίς σχοινί).

13,14/10/2018, 10.00, ΠΑΡΝΗΘΑ: Αχαρνείς 
Σάββατο και Κυριακή 10.00-18.00.
Τεχνικές για αναρρίχηση επικεφαλής, πρωτόκολλο ασφαλείας, εκμάθηση σωστής ασφάλισης με τις συσκευές ασφάλισης grigri και reversο, επικοινωνία σχοινοσυντροφιάς, τεχνικές για σωστή τοποθέτηση (κλιπάρισμα) του σχοινιού στο σετ, αναρριχητική ορολογία, βαθμολογία διαδρομών.

20, 21/10/2018,  10.00, ΣΟΛΩΜΟΣ (Κόρινθος)
Σάββατο και Κυριακή 10.00-18.00.
Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο ή ελεύθερη κατασκήνωση. Αναρρίχηση επικεφαλής αθλητικών (sport) διαδρομών,  βελτίωση τεχνικού επιπέδου, προπόνηση, τραυματισμοί και μέθοδοι αποφυγής.

27, 28/10/ 2018 28η Οκτωβρίου – Ελεύθερο ΣΚ. 

3, 4/11/2018, ΛΕΩΝΙΔΙΟ. 
Σάββατο και Κυριακή  08.00 – 18.00.
Συμμετοχή στο φεστιβάλ αναρρίχησης. Αναχώρηση από Παρασκευή. Διαμονή σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια Δεοντολογία στην αναρρίχηση, συμπεριφορά στα αναρριχητικά πεδία, προστασία περιβάλλοντος. Τεχνικές για επιτυχημένες αναβάσεις «on sight», τεχνική και ψυχολογία των πτώσεων, μελέτη αναρριχητικών οδηγών και επιλογή κατάλληλων αναρριχητικών διαδρομών.

10, 11/11/2018,  Βαράσοβα (Μεσολόγγι) 
Σάββατο και Κυριακή  09.00 – 18.00.
Μεθοδολογία και εγκατάσταση ραπέλ, αντιμετώπιση κρίσεων, διάσωση σχοινοσυντρόφου. Τεχνικές για επιτυχημένες αναβάσεις «redpoint», συμβουλές για πνευματική και ψυχολογική προετοιμασία. Κυριακή πρωί, εισαγωγή στην αναρρίχηση πολλαπλών σχοινιών.

Τετάρτη 14/11/2018, 20.00, Αθλητικό κέντρο ΕΟΣ Αχαρνών
Γραπτό διαγώνισμα πολλαπλών επιλογών. Αποχαιρετιστήριο πάρτι, ανταλλαγή ψηφιακών φωτογραφιών από τη Σχολή. Συζήτηση ιδιαιτέρως σχετικά με τα αποτελέσματα της σχολής. Προγραμματισμός για την προπόνηση στη συνέχεια.

Κάθε Τετάρτη βράδυ: Προαιρετικές προπονήσεις στην τεχνητή αναρριχητική πίστα του ΕΟΣ Αχαρνών. 

Εκπαιδευτές:  Διδάσκουν οι Άρης Θεοδωρόπουλος, Θωμάς Μιχαηλίδης. Αναλόγως του αριθμού των συμμετοχών, στη σχολή συμμετέχουν επιπλέον και οι ΔημήτρηςΚάραλης, Δημήτρης Τιτόπουλος, Αντώνης Σκευοφύλακας και Γιώργος Κούκης. Όλοι οι εκπαιδευτές είναι Διπλωματούχοι Εκπαιδευτές Αναρρίχησης Βράχου ή Ορειβασίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (βλέπε tab«Εκπαιδευτές»).

Για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας στη σχολή θα πρέπει το αργότερο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να καταθέσετε στην γραμματεία του ΕΟΣ Αχαρνών προκαταβολή 100 ευρώ.
Για να διεξαχθεί η σχολή, απαιτούνται κατ ελάχιστο έξι εγγεγραμμένοι μαθητές. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, σας επιστρέφεται η προκαταβολή, χωρίς καμιά άλλη υποχρέωση εκ μέρους του ΕΟΣ Αχαρνών. 
Το συνολικό κόστος των διδάκτρων της σχολής είναι 400 €. 

Επίσης θα πρέπει να καταβάλετε 25 € για ασφάλιση έναντι ατυχήματος σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και να είστε εγγεγραμμένο μέλος στον ΕΟΣ Αχαρνών ή σε άλλο Ορειβατικό Σωματείο που υπάγεται στην ΕΟΟΑ. Η εγγραφή στον ΕΟΣ Αχαρνών είναι δωρεάν, η ετήσια συνδρομή 30€ και η ασφάλιση μπορεί να γίνει επί τόπου, την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Εξοπλισμός:
Οι συμμετέχοντες της Σχολής Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον πιο κάτω εξοπλισμό:

Σακίδιο
• Απλό σακίδιο γενικής χρήσης 30 - 60 Lt

Κεφάλι
•Καπέλο

Σώμα (κορμός)
• Αθλητική φόρμα και πουλόβερ ή fleece (x 1).
• Τζάκετ αντιανεμικό και αδιάβροχο.

Πόδια –παντελόνι
• Αθλητική φόρμα ή άνετο blue jean ή σορτς ή κολάν ή παντελόνι αναρρίχησης.

Πόδια- παπούτσια
• Αθλητικά παπούτσια για την πρόσβαση στα αναρριχητικά πεδία
• Αναρριχητικά παπούτσια (θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση στην πρώτη συνάντηση της Σχολής).

Βοηθητικά Υλικά
• Φακός κεφαλής.
• Παγούρι.
• Σημειωματάριο και μολύβι.
• Χάρτες και αναρριχητικοί οδηγοί των πεδίων.
• Ατομικό φαρμακείο.

Πληροφορίες:
Άρης Θεοδωρόπουλος aritheo ατ otenet.gr ή τηλ. 6944 50 52 79

ΕΟΣ Αχαρνών τηλ. 2102461528


 

 


 

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου επιπέδου ΕΟΣ Αχαρνών

Η σχολή διεξάγεται την άνοιξη και το φθινόπωρο εφόσον εκδηλώσει ενδιαφέρον ικανοποιητικός  αριθμός συμμετεχόντων. Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εκπαιδευτή Τάσο Γεωργίτση: +30 6906629534

Στόχος της εκπαίδευσης είναι η απόκτηση γνώσεων και εμπειριών για αναρρίχηση διαδρομών πολλών σχοινιών σε διαδρομές βράχου, σε οργανωμένο πεδίο αναρρίχησης κάτω από τη ζώνη του χιονιού με χρήση μόνιμων και προσωρινών ασφαλειών.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συγκεκριμένη Σχολή έχουν όσοι σκαρφαλώνουν επικεφαλής σε ασφαλισμένο πεδίο βράχου τεχνική δυσκολία V+ (UIAA). Επιθυμητό επίπεδο τεχνικής δυσκολίας VI+ (UIAA).
Επιπλέον, για τη συμμετοχή στη Σχολή είναι απαραίτητο το δίπλωμα Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων της ΕΟΟΑ και κατάλογος 20 διαδρομών βράχου δυσκολίας V+ UIAA που έχουν σκαρφαλωθεί ελεύθερα με σχετική άνεση.
Στη Σχολή οι Εκπαιδευτές περιορίζουν το guiding στο ελάχιστο, προκειμένου οι συμμετέχοντες να σκαρφαλώνουν επικεφαλής σε διαδρομές της ικανότητάς τους.
Η Σχολή θα πραγματοποιηθεί με 3 ή με 6 άτομα.
Ο ΕΟΣ Αχαρνών θα παρέχει όλο τον τεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται (καρύδια, καρφιά, σφυριά, έκκεντρα, εξολκείς κλπ) πέραν αυτού που είναι απαραίτητος σε μια Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων.
Η Σχολή είναι πλήρως εναρμονισμένη με τον εκπαιδευτικό κανονισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης και παρέχει τη σχετική πιστοποίηση.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ
Τάσος Γεωργίτσης, πληροφορίες: +30 6906629534
Στη σχολή διδάσκουν επίσης οι Άρης Θεοδωρόπουλος, Κώστας Τσουκλείδης, Θωμάς Μιχαηλίδης, Δημήτρης Τιτόπουλος, αναλόγως του αριθμού των συμμετοχών και της τρέχουσας διαθεσιμότητας των εκπαιδευτών. Όλοι οι εκπαιδευτές είναι Διπλωματούχοι Εκπαιδευτές Αναρρίχησης Βράχου ή Ορειβασίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (βλέπε tab «Εκπαιδευτές»).

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΕΟΣ Αχαρνών 19.00-22.00: (προκαταρτική συνάντηση 10 μέρες πριν την 1η εξόρμηση της σχολής). 

Υποβολή των Αιτήσεων στη Σχολή.
Ενημέρωση και δανεισμός εξοπλισμού σχολής.
Επεξήγηση στόχων και ανάλυση προγράμματος ΕΟΣ Αχαρνών.

1ο ΣΚ, Αττική - ΠΕΤΡΑ ΛΙΑΓΚΟΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ και ΜΕΡΕΝΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ:

Σάββατο: Εξετάσεις εισαγωγής, ικανότητα και χειρισμοί. Δεοντολογία και ηθική στην αναρρίχηση, διακήρυξη του Τιρόλου. Αναρρίχηση επικεφαλής σε διαδρομές με μόνιμες ασφάλειες, κατασκευή ρελέ σε μόνιμες ασφάλειες, ισοστάθμιση, ανάλυση δυνάμεων κατά την πτώση, συντελεστής πτώσης, χειρισμοί στο ρελέ και ανάκληση σχοινιών, οπισθοχώρηση, προσπέλαση τεχνητών εμποδίων, ραπέλ. Ανάρτηση του εξοπλισμού επάνω μας, αναγνώριση διαδρομής και εκτέλεση αυτής.

Κυριακή: Παρουσίαση μη μόνιμων και φορητών ασφαλειών, ανάρτηση του πλήρους εξοπλισμού παραδοσιακής αναρρίχησης επάνω μας. Εισαγωγή στην τοποθέτηση προσωρινών ασφαλειών και εισαγωγή στην τοποθέτηση καρφιών. Κατασκευή ρελέσε φορητές ασφάλειες, εγκατάλειψη από φορητές ασφάλειες, τεχνικές διπλού σχοινιού, ασφάλιση των δεύτερων, ασφαλιστήρια, ανάγνωση οδηγών παραδοσιακών διαδρομών, κατασκευή σκίτσου, αναρρίχηση με μεικτή ασφάλιση επικεφαλής, προσχεδιασμένες πτώσεις σε φορητές ασφάλειες.

2ο ΣΚ, ΜΕΤΕΩΡΑ:

Παρασκευή: Άφιξη και αναρρίχηση στο Μουζάκι, αναρρίχηση επικεφαλής με μεικτή ασφάλιση, απλό πολύσπαστο, σενάρια απεγκλωβισμού και απλά σενάρια διάσωσης σχοινοσυντρόφου. Αναρρίχηση τραβέρσας με σχοινί και τεχνικές διέλευσης δεύτερου σε αυτήν.

Σάββατο: Εκτέλεση διαδρομής σε μετεωρικό πύργο, απόγευμα θεωρία περί εξέλιξης υλικών και αρχές μετεωρολογίας, διατροφής και προπόνησης.

Κυριακή: Εκτέλεση διαδρομής σε μετεωρικό πύργο, εισαγωγή στην αναρρίχηση σχισμών και καμινάδας πρακτικά.


3ο ΣΚ BΑΡΑΣΟΒΑ:

Σάββατο: Αναρρίχηση διαδρομών πολλαπλών σχοίνινων, περιοχή Σπασμένα η περιοχή Πύργου. Απόγευμα θεωρία αυτοδιάσωσης σχοινοσυντροφιάς, σύνθετοι χειρισμοί στην ορθοπλαγιά, τακτικές υποχρεωτικής διανυκτέρευσης στην ορθοπλαγιά.

Κυριακή: Αναρρίχηση πολλαπλών σχοινιών, περιοχή Πινόκιο-Βοσκοπούλας

4ο ΣΚ, BΑΡΑΣΟΒΑ:

Σάββατο: Αναρρίχηση πολλαπλών σχοινιών Περιοχή Δρόμος Λουλουδιών - Μνημονίου. Απόγευμα διάνοιξη διαδρομών, τοποθέτηση βυσμάτων πρακτικά, δεοντολογία ανανέωσης διαδρομών.

Κυριακή: αναρρίχηση πολλαπλών σχοινιών και λήξη πρακτικού μέρους Σχολής.

ΕΟΣ Αχαρνών 19.00-22.00: (Εντός της εβδομάδας μετά το πέρας της τελευταίας εξόρμησης της σχολής). 

Γραπτή εξέταση διαγώνισμα, ερωτήσεις κρίσης και πολλαπλών επιλογών σε συνδυασμό.
Λήξη Σχολής.

Το πρόγραμμα δύναται να τροποποιηθεί κατά την κρίση των Εκπαιδευτών ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και ανάλογα με το επίπεδο των συμμετεχόντων.

 


 

 

 1. Στις Σχολές Ορειβασίας ή Αναρρίχησης Βράχου του ΕΟΣ Αχαρνών συμμετέχουν Διπλωματούχοι Εκπαιδευτές Ορειβασίας ή Αναρρίχησης Βράχου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ).
 2. Επικεφαλής των Σχολών είναι ο Α. Θεοδωρόπουλος (βλέπε πιο κάτω).
 3. Όταν κριθεί απαραίτητο, η Σχολή στελεχώνεται και από Διπλωματούχους Βοηθούς Εκπαιδευτές της ΕΟΟΑ.
 4. Στο χειμερινό σκέλος των Σχολών Ορειβασίας, προτιμώνται όσοι από τους Διπλωματούχους Εκπαιδευτές Ορειβασίας είναι παράλληλα και εν-ενεργεία Διπλωματούχοι Οδηγοί Βουνού των ΕΟΟΑ/ΣΕΟΒ.
 5. Η αναλογία εκπαιδευτών προς εκπαιδευόμενο ορίζεται από τον σχετικό κανονισμό Εκπαίδευσης της ΕΟΟΑ ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης (Σχολή Αρχαρίων ή Μέσου Επιπέδου).
 6. Πολλοί από τους Εκπαιδευτές της Σχολής έκαναν τα πρώτα «κάθετα» τους βήματα σαν μαθητές της σχολής του ΕΟΣ Αχαρνών και από τότε η δράση στο βουνό αποτελεί για αυτούς στάση ζωής. Αποτελούν μια παρέα φίλων και σχοινοσυντρόφων, που δε χάνουν ευκαιρία να βρεθούν ανά πάσα στιγμή στα αγαπημένα τους βράχια, χιόνια και βουνά.

Άρης Θεοδωρόπουλος

Διπλωματούχος Οδηγός Βουνού των ΕΟΟΑ/ΣΕΟΒ, Προπονητής Ορειβασίας Γ' Κατηγορίας ΕΟΟΑ/ΓΓΑ, Εκπαιδευτής Ορειβασίας ΕΟΟΑ.
Είναι ίσως ο πρώτος επαγγελματίας εκπαιδευτής στην Ελλάδα με τεράστιο έργο για τη διάδοση και την ανάπτυξη της ορειβασίας. Είναι Ορειβάτης - αναρριχητής με εξαιρετικά μεγάλη δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που σηματοδοτεί την πορεία της σύγχρονης Ελληνικής αναρρίχησης. Έκανε τα πρώτα αναρριχητικά του βήματα σε ηλικία 16 χρόνων, το 1980 στη Βαράσοβα. Από τότε η ορειβασία γι’ αυτόν αποτελεί στάση ζωής. Η δραστηριότητά του στην Ελλάδα περιλαμβάνει εκατοντάδες νέες διαδρομές μοντέρνας αναρρίχησης. Πολλές από αυτές έχουν γίνει ήδη κλασσικές και σηματοδοτούν την πορεία της σύγχρονης Ελληνικής αναρρίχησης. π.χ.:
Στα Μετέωρα «Αθηνά» 180μ VIII(IX-), «Γ. Μακρής» 250μ VII, «Σοφοκλής» 180μ VII, "Ιφιγένεια" 250μ VIII
Στην Αστράκα « Κόψη των χαμένων συντρόφων» 400μ VII-
Στο Λεωνίδιο: «Πιλιέ της φωτιάς» 250μ VII-,
Στη Γκαμήλα «Πανικός» 350μ VI+,
Στη Βαράσοβα: «Φωτεινό Μονοπάτι» 600μ.VIII,
Στον Παρνασσό «Ολική Επαναφορά» 500μ VIII- A2,
Στη Σύμη «Β. Μηλιάς» 350μ VII+ A1.
Στο εξωτερικό, έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στις Άλπεις, όπου έχει σκαρφαλώσει διαδρομές εξαιρετικού κύρους. (Όπως το Frendo spur στην Aug. Du Midi σε ηλικία 18 χρόνων και την Directe Americain στην Αig. Dru, Επίσης έχει να επιδείξει σημαντικές αναρριχήσεις στους Δολομίτες της Β. Ιταλίας, στις Προάλπεις της Ν. Γαλλίας (Verdon), στη Σκωτία, στη Βουλγαρία, στην Ταϊλάνδη και την Ιορδανία. Ακόμα ασχολείται και με το ορειβατικό σκι έχοντας πραγματοποιήσει αξιόλογες διασχίσεις και καταβάσεις τόσο στα Ελληνικά βουνά, όσο και στις Ιταλικές, Αυστριακές και Γαλλικές Άλπεις.
Από το 1989 διευθύνει τις σχολές Ορειβασίας και αναρρίχησης του ΕΟΣ Αχαρνών και του ALPAMAYO Club εφαρμόζοντας πρωτοποριακά προγράμματα εκπαίδευσης.
Το 1994 και 1995 διεύθυνε τις σχολές του Ελληνικού Στρατού για τους αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων. Το 1994 διετέλεσε έμμισθος τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης. Επίσης έχει διδάξει σε σεμινάρια αναρρίχησης για τα ΤΕΦΑΑ (καθηγητές φυσικής αγωγής) και τη Γ.Γ Νέας Γενιάς.
Συνέγραψε τους αναρριχητικούς Οδηγούς της Βαράσοβας (1996) και της Καλύμνου(2000-2003, 2006, 2008, 2010). Συνεργάζεται από το 1989 με το περιοδικό "Κορφές" όπου έχει δημοσιεύσεις δεκάδες ειδικά άρθρα και διατηρεί τη στήλη "ΗΧΩ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ". Από το 1999 συνεργάζεται με την εταιρία PETZL (εισαγωγέας RESOUL) σε θέματα ασφάλειας & εκπαίδευσης εργαζομένων σε ύψη και επικίνδυνες εργασίες. Εκπαιδεύει σε μόνιμη βάση το προσωπικό των εταιρειών COSMOTE,  ERGAFON, INTRAKAT, INTRACOM- ALBANIA, VODAFONE- ALBANIA, AMC, INTELSYS, YPSILON LIVE, TEKAT, Περίανδρος (διώρυγα Κορίνθου), SIEMENS, Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, MARAC, TERNA ENERGY, ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, Veolia, Eolfi Wind, Δεντροτεχνική, COMPBLADES, REMAIN GREEN, JC co, FIELD TELECOM SOLUTIONS LTD, LCC, Datakat, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, και ΕΟΔ (Ελληνική Ομάδα Διάσωσης) μεταξύ άλλων.  Από το 1999 συνεργάζεται με το Δήμο της Καλύμνου για την οργάνωση της αναρρίχησης στο νησί, τον «νέο παράδεισο της παγκόσμιας αναρρίχησης» σύμφωνα με τα ειδικά μέσα ενημέρωσης.
Τηλ. +30 6944 50 52 79
e-mail:

 

Δημήτρης Κάραλης

Διπλωματούχος Οδηγός Βουνού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος (Α.Ν.864/1937).
Μέλος του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ).
Διπλωματούχος Εκπαιδευτής Ορειβασίας, Αναρρίχησης Βράχου και Ορειβατικού Σκι της ΕΟΟΑ.
Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ.

 

 

 

Κώστας Τσουκλείδης

Διπλωματούχος Οδηγός Βουνού (Ε.Ο.Ο.Α., Α.Ν.864/1937).
με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος (Α.Ν.864/1937).
Μέλος του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ).
Διπλωματούχος Εκπαιδευτής Ορειβασίας και Αναρρίχησης Βράχου της ΕΟΟΑ.
Τεχνολόγος Ιατρικών Οργάνων.

 

 

 

Θωμάς Μιχαηλίδης

Διπλωματούχος Εκπαιδευτής Αναρρίχησης Βράχου (Ε.Ο.Ο.Α.) και Διπλωματούχος Βοηθός Εκπαιδευτής Ορειβασίας (Ε.Ο.Ο.Α.). Ασχολείται με την Aθλητική Aναρρίχηση και έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα πάρα πολλές επαναλήψεις δυσκολίας, καθώς και διανοίξεις νέων, μεγάλων σοβαρών διαδρομών βράχου υψηλής δυσκολίας. π.χ. «Φωτεινό Μονοπάτι» 600 m VIII, «Απώλεια στήριξης» IX- στη Βαράσοβα. Έχει ακόμα σκαρφαλώσει σημαντικές διαδρομές στην Ταϊλάνδη και στην Ιορδανία. Από το 1993 διδάσκει συνεχώς στις Σχολές Αναρρίχησης Βράχου του ΕΟΣ Αχαρνών. Συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε αναρριχητικές σχολές του Ελληνικού Στρατού (εκπαίδευση μονίμων αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων). Διδάχτηκε τις νέες τεχνικές της αναρρίχησης σα μαθητής της σχολής του ΕΟΣ Αχαρνών το 1990. Είναι γιος του πρωτεργάτη της Ελληνικής Ορειβασίας και αναρρίχησης, Γιώργου Μιχαηλίδη. Τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος συνεργάτης του Περιοδικού ΚΟΡΦΕΣ και επιμελείται τη Στήλη «Βραχομανία» εκδίδοντας Αναρριχητικούς Οδηγούς για τα σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία Βράχου στην Ελλάδα.
Τηλ. +30 697 75 12 644
e-mail:

 

 

Αντώνης Σκευοφύλακας

Διπλωματούχος Εκπαιδευτής Αναρρίχησης Βράχου (Ε.Ο.Ο.Α.) και Διπλωματούχος Βοηθός Εκπαιδευτής Ορειβασίας (Ε.Ο.Ο.Α.). Ασχολείται με την αθλητική αναρρίχηση και έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα πάρα πολλές επαναλήψεις καθώς και διανοίξεις νέων, σοβαρών διαδρομών βράχου υψηλής δυσκολίας. Έχει ακόμα σκαρφαλώσει σημαντικές αθλητικές διαδρομές στην Ταϊλάνδη. Προέρχεται από τα «σπλάχνα» της σχολής μας μιας και διδάχτηκε τα πρώτα «κάθετα» βήματα του σαν μαθητής της σχολής μας το 1990. Εργάζεται παράλληλα ως επιχειρηματίας.


 

Γιώργος Κούκης

Διπλωματούχος Βοηθός Εκπαιδευτής Ορειβασίας (Ε.Ο.Ο.Α.)
Εργάζεται παράλληλα ως επιχειρηματίας.

 

 

 

 

 

Χρήστος Ευαγγελίδης

Διπλωματούχος Βοηθός Εκπαιδευτής Αναρρίχησης Βράχου (ΕΟΟΑ).
Δρ.Γεωφυσικής-Σεισμολογίας, Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Γ.Ι.)

 

 

 
Καταβάστε την υπεύθυνη δήλωση για τη συμμετοχή σας στην σχολή αναρρρίχησης.